Elokuvamusiikki

Elokuvamusiikki tarkoittaa musiikkia, joka on joko luotu varta vasten elokuvaa varten tai sijoitettu siihen. Musiikkia käytetään suurimmassa osassa elokuvia tunnelman luomiseen ja syventämiseen, ja osa elokuvista jopa luottaa pelkkään musiikkiin juonen kertomisessa (musikaalit). Elokuvamusiikki voi olla tyyliltään millaista tahansa, aina klassisesta musiikista nykypäivän pop- tai rockmusiikkiin. Joidenkin lähteiden mukaan elokuvissa on keskimäärin jopa yli 40 minuuttia musiikkia. Musikaaleja lukuun ottamatta musiikki on elokuvissa kuitenkin yleensä sivuroolissa (joskin tärkeässä sellaisessa), eikä katsoja aina välttämättä edes tiedosta sitä.

Musiikin tyyli riippuu aina tietysti elokuvasta ja meneillään olevasta kohtauksesta. Yhdessä elokuvassa voi olla hyvin monenlaista musiikkia riippuen siitä, millaista tunnelmaa kussakin kohtauksessa halutaan luoda. Kauhukohtauksissa käytetään usein arvaamattomia rytmejä, matalia bassoja ja kirkuvia viuluja, kun taas romanttisten kohtausten taustalla soi usein jousisoittimilla luotuja kauniita melodioita. Erilaisilla vaskipuhaltimilla saadaan taas puhtia muun muassa sankarikohtauksiin.

Hollywood-elokuvien säveltäjät tuottavat musiikin yleensä vasta kuvausten loputtua. Joskus säveltäjät saavat elokuvan käsikirjoituksen tai raakaversion käsiinsä ennen varsinaisen elokuvan valmistumista. Aluksi joko ohjaaja tai säveltäjä merkkaa elokuvasta kohdat, joihin musiikkia halutaan. Hollywoodissa säveltäjillä on yleensä noin 3–6 viikkoa aikaa musiikin tekemiseen. Kun sävellys on valmis, yhtye esittää nauhoitettavan suorituksen, joka lopulta lisätään elokuvaan.

Maailman kuuluisimpiin elokuvan säveltäjiin kuuluu muun muassa brittiläinen John Barry, joka on saanut elokuvamusiikistaan myös viisi Oscaria. Barry sävelsi musiikin muun muassa useimpiin James Bond –elokuviin sekä elokuvaan Minun Afrikkani. Muita tunnettuja elokuvamusiikin tekijöitä ovat muun muassa maailmankuulun Walkin in the Air –kappaleen säveltänyt Howard Blake sekä yhdysvaltalainen Danny Elfman, jonka sävellyksiä on kuultu muun muassa elokuvissa Batman, Spiderman, Saksikäsi Edward, Päätön ratsumies, Jali ja suklaatehdas, Hulk ja Men in Black.