Musiikki on kaikkialla

Musiikki kuuluu suurimman osan ihmisistä elämään ainakin jollain tavalla. Toisille se on merkittävä osa elämää, osalle jopa työ ja toisille satunnainen harrastus. Suurin osa ihmisistä harrastaa musiikkia vähintään esimerkiksi radiota kuuntelemalla. Musiikin vaikutusta ihmisiin on tutkittu paljon, ja sen on todettu vaikuttavan muun muassa mielialaan ja vireystilaan. Parhaimmillaan musiikki voi olla jopa terapeuttista, ja usein kuunneltava musiikki valitaankin mielialan mukaan. Musiikki myös tutkitusti muuttaa aivotoimintaa ja musikaalisuutta pidetään yhtenä älykkyyden muotona.

Nykyään ihmiset kuljettavat musiikkia mukanaan digitaalisessa muodossa joka paikkaan. Alun perin musiikki oli luonnollisesti akustinen elämys, mutta tekniikan kehityttyä siitä on tullut median kautta välitettävä tallennettu tuote. Musiikkia kuunnellaan niin radiosta, televisiosta kuin muistakin teknisistä laitteista. Ennen tärkeässä roolissa olleet vinyylit, c-kasetit, cd-levyt ja muut ovat väistyneet, sillä nykyään musiikkia kuunnellaan usein nimenomaan digitaalisessa muodossa. Pääasiallisesti musiikkia soittavia radioasemia on tarjolla runsaasti. Televisiokanavistakin osa on keskittynyt pääosin musiikkiin, mutta muutkin kanavat sisältävät väistämättä musiikkia erilaisten TV-sarjojen ja elokuvien osana.

Tietokonetta käytetään hyvin usein musiikin kuunteluun. Musiikkia voi ladata suoraan koneelle tai sitä voi kuunnella nettiradioiden kautta tai käyttää erityisiä sovelluksia, kuten Spotifyta, joihin voidaan muun muassa luoda omia soittolistoja. Myös tietokonepelit sisältävät usein jonkinlaista musiikkia. Ihmisten mukana musiikki kulkee kaikkialle älypuhelinten kautta. Puhelimeen voi joko ladata musiikkia, kuunnella sitä netin kautta tai käyttää niin ikään siihen tarkoitettuja sovelluksia.

Musiikkia kuunnellaan nykyään joka paikassa. Kotona musiikkia kuunnellaan radiosta, televisiosta tai tietokoneelta. Useimpien ihmisten autossa soi ainakin silloin tällöin radio, ja julkisissa kulkuneuvoissa näkee usein ihmisiä kuulokkeet korvilla kuuntelemassa musiikkia älypuhelimistaan. Kahviloissa, ravintoloissa ja kuntosaleilla soi usein musiikki. Moni kuuntelee työpaikallaankin musiikkia esimerkiksi radiosta, ja monilla julkisilla paikoillakin soitetaan jonkinlaista musiikkia. Musiikki on nykyään kaikkialla – joko tärkeässä roolissa tai huomaamattomampana ’taustameluna’. Suurimmalle osalle ihmisistä musiikin läsnäolo on mieluisaa ja hiljaisuudessa sitä jopa kaivataan.